2013. augusztus 16., péntek

Hemp - a fehérjék királya

Híres-hírhedt növény a hemp, vagyis kender. Latin nevén Cannabis sativa, melynek két válfaja terjedt el: a sativa és az indica alfaj. Ezek virágzata és gyantája tartalmazza a lenagyobb arányban azokat a hallucinogén anyagokat, ami miatt az egyik legelterjedtebb növény a drogfogyasztók körében. A két alfaj eltérő arányban tartalmazza a THC-t és a CBD-t, és meg kell jegyeznünk, hogy a marihuána, vagyis a növény ivarérett virágzatának füstjét sok indiai, főleg saivita jógi is használja tudatmódosító célzattal. 

Magyarországon a növény bármely részének forgalmazása vagy birtoklása (a magot kivéve, ami élelmiszernek minősül) illegális. A kendermag (hemp seed) mindazonáltal az egyik legkiválóbb superfood, és mivel termszetése szigorú engedélyekhez kötött, nem olyan könnyen beszerezhető itthon. Néhány forrásból azonban lehet szerezni teljes kendermagot, illetve hántolt, felezett kendermagot is. Ezek teljesen legálisak, és a mag nem tartalmaz hallucinogén anyagokat, szóval mindenki bátran fogyaszthatja anélkül, hogy vigyorogni támadna kedve tőle. A tudatmódosítás egyébként sem az ashtanga-jóga által kijelölt út, hiszen elsősorban arra törekszünk, hogy minél tisztább elmével éljük meg a meditációs élményeket, és ezenközben a testünket is tartsuk tisztán és egészséges állapotban.

Ehhez pedig kiváló élelmiszer a kendermag. A növényi proteinforrások közül ez egyik leghasznsabb, mivel a teljes kendermag 32% proteint tartalmaz, méghozzá teljes értékűt, vagyis mind a 21 aminosav és azon belül a 8 esszenciális aminosav is megtalálható benne. Sokkal jobb választás, mint a szójaportein, amely allergiát válthat ki, nehezebben szívódik fel, sok esetben génmanipulált, és fito-ösztrogéneket is tartalmaz. Vannak feldolgozott hemp-protein készítmények, amelyek 50, vagy akár 70% fehérjét is tartalmaznak, a többi részben pedig a hemp értékes rost- és omega-zsírsav tartalma is nagyon hasznos az egészségünk szempontjából. Tehát igazi superfooddal van dolgunk, melyet itthon is beszerezhetünk. A hemp protein kilónként 6-7000 Ft-ért, a teljes mag már 2-3000 Ft-ért is kapható. Meg kell említeni még a kendermag-olajat, amely omega-3 és omega-6 tartalmának köszönhetően szintén esszenciális tápanyag. Jó minőségű lenmagolajjal kiegészítve ideális öntetet képez salátákhoz és bármilyen ételhez, csak hőkezelni nem szabad. Olívaolaj helyett (mely főleg egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz) nagyon egészséges telítetlen zsírsav-forrás, főleg vegánok számára, akik nem fogyasztanak halolajat.

A kender különböző gyógyhatásaival kapcsolatban éles viták dúlnak a szakértők körében. Maradjunk egyelőre a veszélytelenebbnek tűnő kendermag, mint szupertáplálék gyógyhatásainál. Ősidők óta ismert, és nagyrabecsült gyógynövényről van szó. Segít megelőzni néhány igen súlyos betegséget, beállíthatjuk vele ideális testsúlyunkat, segítségével megőrizhetjük egészségünket.

Amit biztosan tudunk róla, hogy csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyókúránk sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket.

Tartalmazza a szervezetünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat, vagyis azokat, melyeket mi magunk nem tudunk előállítani. Ezeknek elsődleges forrásai az állati eredetű húsok, de aki nem akar húst hússal enni, annak a kendermag ideális megoldást jelent.

Telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, ezek közül számunkra a legértékesebb összetevőt az omega-3 zsírsav jelenti. Ez szintén esszenciális, tehát külső forrásból, a táplálékkal kell felvennünk szervezetünk számára. Az omega-3 zsírsav védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét a vér viszkozitásának csökkentése által, jó szívritmuszavar ellen, csökkenti a vérnyomást. A telítetlen zsírsavak bevitele nem növeli a koleszterinszintet, éppen ellenkezőleg, csökkenti, és fokozza a zsíranyagcserét. Emiatt kiemelkedő jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Legnagyobb mennyiségben a halakban fordul elő. Azokban az országokban, ahol magas a halfogyasztás, kevesebb a cukorbetegség, alacsonyabb a gyulladásos és allergiás megbetegedések száma. Kutatások szerint ez egyértelműen az omega-3 zsírsavra vezethető vissza. Hazánkban az alacsony mértékű halfogyasztás is hozzájárul ahhoz, hogy ezt a fontos zsírsavat valahogyan pótolnunk kell. A kendermag erre is alternatívát jelent.



És ha mindez még nem lenne elég, a kendermag rostjainak is figyelemreméltó pozitív tulajdonságai vannak. Segíti a megfelelő bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését, hatásos savtúltengés ellen, érfal erősítő, kedvezően hat a vércukorszintre, erősíti látásunkat, és még a fogszuvasodást is megelőzhetjük vele.

A kendermag egészséges összetevőihez háromféleképpen juthatunk hozzá. Fogyaszthatjuk kapszula, olaj vagy magas rosttartalmú lekvár formájában is. Ez utóbbit természetesen nem kell kenyérre kenni. Sőt, ebben még csokis változat is kapható!


Én szinte minden nap fogyazstok kendermagot, illetve hemp proteint. Mindenkinek javaslom, hogy építse bele az étkezésébe, és könyen megélheti a száz évet egészégben és boldogságban! (Források: NőiNetCafe, Wikipedia)

Nincsenek megjegyzések: