2013. április 24., szerda

Monster helyett: Matcha!

Bizony volt olyan időszak, amikor én is energiaital-függő voltam, reggel egy Monsterrel vagy Brunnel keltem, este pedig nem tudtam elaludni. Meg is híztam, mert az energiaitalok tele vannak cukorral, vagy ami még rossszabb, édesítőszerrel. A trükk ugyanis az, hogy bár az édesítőszer kalóriamentes, a szervezet ugyanúgy hízik az állandó édes íz bevitelétől. Ez alól csak a gyümölcsök a kivételek, de a mai témánk nem ez. Nemrégiben fedeztem fel az interneten a legújabb superfood-őrületet, méghozzá a Matcha zöld teát. Régóta fogyasztok zöld teát, ami hatásában sokkal enyhébb, mint az energiaital, és számos kedvező élettani tulajdonsággal rendelkezik. A Matcha azonban egy speciális japán zöld tea-fajta, amit por formájában fogyasztanak. Lássuk hát, mit tud!

A zen-buddhista papok nem sokat tudnak arról, hogyan kell izmot építeni, de tudják, hogyan éljenek hosszú, stresszmentes életet. Egyik titkuk (a buddhista meditáción kívül): a Matcha zöld tea rendszeres fogyasztása.

A Matcha a piacon fellelhető egyik legpotenciálisabb zöld tea. (Budapesten például az Ázsia BT forgalmaz Matcha port, 50 g 8-900 Ft-ba kerül.) A Matcha körülbelül 10-15-ször erősebb az általános zöld teáknál, mivel a teljes levelet leőrlik porrá, és nem csak vízben áztatják. A Matcha egészségre gyakorolt hatása minden más zöld teáét és gyakorlatilag minden természetes italét megelőzi a földön. Körülbelül 70-szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban, és 9-szer annyi béta-karotin, mint a spenótban. A következő élettani hatásokkal bír:

- jelentősen megnöveli az energiaszintet 8-10 órára, a koffeinra jellemző "löketek" nélkül
- fokozza a mentális éberséget
- növeli a nyugodtságot és csökkenti a stresszt
35-40 százalékkal növeli a metabolikus szintet (BMR) rendszeres fogyasztás esetén, így elősegítve a fogyást
. erőteljes öregedésgátló hatással rendelkezik extra magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően
- csökkenti a vérnyomást
- csökkenti az LDL ("rossz") koleszterin-szintet
- erősíti az immunrendszert magas polifenol- és katechin-tartalma miatt
- stabilizálja a vércukor-szintet
- erőteljes antibiotikus és vírusellenes hatással rendelkezik
- erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgosító hatású magas klorofill-tartalmának köszönhetően.

Az American Journal of Clinical Nutrition 1999-es tanulmánya szerint a zöld tea magas katechin-tartalmának köszönhetően termogenetikus hatással bír, és koffein-tartalmát jóval meghaladó mértékben segíti elő a zsírégetést. A kutatás szerint a napi enerigafelhasználásunk 8-10%-áról 35-40%-ra növelte a zsírégetés mértékét a zöld tea rendszeres fogyasztása. Egy másik tanulmány szerint, ha közvetlenül edzés előtt fogyasztjuk, akkor 25%-kal több zsír ég el az edzés alatt. Mindkét tanulmány szerint a zöld tea növeli a nyugalmi metabolikus szintet és a zsírégetés mértékét is. a Matcha antioxidáns-szintje 6.2-szöröse a goji bogyónak, 7-szerese az étcsokinak, 17-szerese az áfonyának, és 60.5-szöröse a spenóténak.

A Matcha a rituális japán teaceremónia köztiszteletben álló teája. Az első tea-magokat a kínai Tang-dinasztia idején hozták japánba, hogy a papok és a nemesek orvosságként használhassák. A japán buddhista szerzetesek a 12. században kezdtek a termelésébe. A leveleket porrá őrölve fogyasztották, és bambuszbottal keverték el a felforralt és némileg visszahűtött vízbe.

Úgy tartják, hogy Kyoto környékén terem a legmagasabb minőségű tea. A teacserjéket árnyékban nevelik, és így lassabban nőnek, mint a közönséges cserjék, és így magasabb lesz a theanin-tartalmuk. Ez az aminosav segít ellensúlyozni a koffein izgató hatását, és megnyugtatja az elmét. Én például még akkor is tudok aludni, ha lefekvés előtt fogyasztok matchát, míg a közönséges zöld teától éber leszek. Csak a legzsengébb leveleket szedik le, és a hosszú élettartam miatt a cserje klorofill-tartalma is magasabb. A kézzel szüretelt zsenge leveleket enyhén meggőzölik, hogy az enzim-tartalmuk megmaradjon, és utána kőmozsárban porrá őrlik. Nem csak teavízbe keverik a zöld port, hanem mindenféle italokba, smoothie-kba, süteményekbe, ételekbe is felhasználják.

Néhány Matcha recept:

Matcha protein-ital:

3/4 pohár szója- vagy mandulatej (vagy bármilyen magtej)
1 pohár fagyasztott dinnyekocka (opcionális)
1-2 fagyasztott banán
1-2 teáskanál matcha por
1 kis darab vaniliarúd
1-2 evőkanál proteinpor (hemp, szója vagy rizsprotein a legjobb, tejproteinnel nem rontanám el) 
fél-1 evőkanál chia-mag (opcionális)

Egzotikus matcha-smoothie

2 banán
2 barack (vagy bármilyen gyümölcs, pl. ananász, körte, papaja, mangó, kiwi stb.)
1 marék friss spenót
1 teáskanál Matcha por
fél pohár kókusztej (natúr)
1 evőkanál chia vagy lenmag (opcionális), esetleg hántolt kendermag
fél kávéskanál Spirulina

És végül, de nem utolsósorban: Matchával a rák ellen!

A Matcha magas katechin-tratalommal rendelkezik. Ez az antioxidánsok egy specifikus fajtája, ami más ételekben nem nagyon fordul elő. A katechin EGCG erőteljes rákellenes tulajdonságokkal bír. A környezeti mérgek, UV-sugárzás, raioaktivitás, és különböző vegyszerek hatására a sejtekben keletkező szabadgyökök károsítják a sejtek és a dns szerkezetét. Ezt gátolja a katechin. Mivel a Matchában található katechinek több, mint 60%-a EGCG, rendszeres bevitelével hatékonyan megelőzhetjük a daganatok kialakulását és a szabadgyökök károsító hatását.

Meditáljunk Matchával!

Több mint ezer évvel ezelőtt a Matcha a meditációt elősegítő gyógynövényként került Japánba. A meditáció hosszú órái alatt a papok Matchát ittak, hogy éberek, és mégis nyugodtak maradjanak. A tudomány alátámasztja, hogy a Matcha magas L-theanin tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az agyfunkcióra, elősegíti a relaxációt és a jó kedélyállapotot. A stressz erősíti a béta-agyhullámokat, ami izgalmi állapotot jelez, míg az L-theanin az alfa-hullámokat erősíti, amelyek a relaxált éberség állapotát segítik elő. Bár az L-theanin minden teában megtalálható, a Matcha a többi zöld és fekete teához képest az ötszörösét tartalmazza belőle. Az L-theanin elősegíti a tanulást, a képességfejlesztést és a memóriát, ugyanakkor ellensúlyozza a koffein mellékhatásait. Ezért egy bögre Matcha tea elősegíti a koncentrációt és az elme tisztaságát, anélkül, Hogy a kávé által nyújtott idegfeszültségnek ki lennénk téve. Akár délután vagy este is kipróbálhatjuk, ha össze akarjuk szedni magunkat.

1 megjegyzés:

Pápai Kati írta...

Kb. fél éve találkoztam először a Matcha teával, valóban fantasztikus a hatása, jobb, mint bármelyik koffeines reggeli ital. Hatása abban rejlik, hogy a tealevelet gránitmalomkövek között mikrométer nagyságra őrlik. Egy malom 40 g teaport tud óránként előállítani, de a magasabb minőségi osztályba sorolható tealeveleknél ez több óráig is letarthat. A mechanikus hatásnak köszönhetően a levélben található sejtfalak teljes mértékben felhasadnak és később vízzel érintkezve akadály nélkül tudnak a benne található anyagok a vízbe oldódni.
A japán déli részén fekvő termőterület biominősítéssel bír, amit az "atomfelhő" szerencsésen kikerült.

A kedvencem a banános-csokis matcha-shake:
300 ml zabtej vagy más gabonatej
50 g fehér mandulakrém
2 EK Agaveszirup vagy almavirágszirup, de lehet stevia is
1 csipet örölt vanilia
1 csapott teáskanálnyi Matcha
2 csapott teáskanálnyi Bio-Kakaópor
70 g Banán (kis banán)
5 jégkocka

Csodás színt ad a nyári limonádénak, vagy színesíthetjük ételeinket (pl. tészta, torma)

Mixerbe és 1 perc alatt kész. Nekem sok az 1 teáskanálnyi mennyiség, ezért csak mokkáskanálnyi szoktam bele tenni, így is aktív vagyok egész nap.