2013. március 15., péntek

Maca - perui zsázsa

Egyik újonnan kipróbált superfood-kedvencem a perui Maca (latin nevén Lepidium meyenii). Itthon főként kapszula formájában ismert, Maca vibe és más neveken, pedig nyugodtan lehet por formájában is fogyasztani, turmixokba, müzlikbe, szinte bármilyen ételbe belekeverhető, enyhén malátás íze van. 

Amikor először kipróbáltam, olyan eufórikus érzés kerytett hatalmába, mintha betéptem volna (tegyük hozzá, hogy soha életemben nem téptem be, szóval maximum csak elképzelésem lehet róla, hogy milyen). Mindenesetre energizáló, tesztoszteron-termelést fokozó és általános tápláló hatása mellett úgy látszik, kedélyjavító hatása is van. Ugyanakkor a szakirodalom szerint nem tartalmaz semmilyen pszichotróp vegyületet, illetve függőséget sem okoz. Nem pörget olyan módon, mint a koffein vagy a guarana, de többlet energiát ad, az biztos. 

Elvileg nincs mennyiségi korlát, hogy mennyit lehet szedni belőle, de általában 3-5 gram porított gyökeret javasolnak, amit kapszulából valamivel nehezebb fedezni. Egy kiló kb 10-11 ezer Ft-ba kerül, de alképzelhető, hogy interneten vannak olcsóbb források is. Kapszulás kiszerelésben általában jóval drágábbra jön ki.

Én csak alkalmanként hazsnálom egyelőre, mivel már így is annyiféle superfoodot fogyasztok, hogy amúgy sem lehetene minden nap mindegyikből enni. De ilyenkor is úgy érzem, hogy jókora löketet ad a teljesítőképességemnek, és meggyorsítja a regenerációt. Persze nyilván itt is elfőfordulhat a hozzászokás jelensége, vagyis ha huzamosabb ideig túl sokat fiogyssztunk belőle, akkor márnem fogjuk érezni ugyanazt a hatást. A férfi és női termékenységre is jótékony hatással van, csak tudjatok mit kezdeni a megnövekedett szexuális energiátokkal! :-) Szerintem a krónikus fáradtság egyik legjobb ellenszere (természetesen elegendő alvással kiegészítve). 

Egyetlen jelentős mellékhatását fedeztem fel az interneten kutatva, ez pedig a pajzsmirigy-túltengésre érzékenyeknél fordulhat elő, ugyanis a Maca gyökere nagy mennyiségű jódot tartalmaz. Néhány további információ a Macáról az internetről:

Mi ez és honnan származik?

A Maca Gyökér egy zöldség, mely vadon nő az Andok lejtőin, és már évezredek óta használják. Nevezték már „Perui Ginzengnek”, „Perui Viagrának”, „Csodaszernek”, valamint a „21. század eledelének” is. A Maca nagyon népszerűvé vált potenciafokozó hatásának köszönhetően.

Vannak egyéb előnyös tulajdonságai is, melyek ugyancsak széles körben ismertek, ilyen pl. energizáló, erősítő, állóképesség javító hatása, valamint a jobb érzelmi állapot elősegítése is.

A Perui Maca Gyökér rendszertanilag a retekkel tartozik egy családba. Ez magyarázatul szolgál rendkívül hasonló kinézetükre is. Különféle színekben fordul elő, a feketétől a lilán keresztül a fehérig.

4200 méter feletti magasságban nő vadon, a zord időjárási viszonyok ellenére (hideg, erős szél, intenzív napsütés). Ezek a körülmények nem kifejezetten előnyösek a legtöbb növény számára. A Maca Gyökér így elnyerte a világ egyik legmagasabban termő növényének járó képzeletbeli díjat.

Mi benne olyan különleges?

A tudományos kutatások szerint a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították.

A Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energizálókban, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes étrend-kiegészítője. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény. Ha nem szedsz multivitamint, de szeded a Maca-t, nem túl sok dolog marad ki a napi étrendedből.

Az egyik legelőnyösebb tulajdonsága a hormonháztartásra gyakorolt szabályozó, serkentő és kiegyensúlyozó hatása úgy férfiak, mint nők esetében. Nem jobb vagy rosszabb a hatása egyik nemre nézve sem.

Bár nem a ginzengfélék családjába tartozik, a Maca is adaptogén növény. Azt szem előtt kell tartani, hogy az adaptogének nem azonnal, hanem fokozatosan fejtik ki hatásukat. A legjobb hatás elérése érdekében folyamatosan használni kell őket.

Mennyit szedjek? Vannak mellékhatásai?

Ne feledjük, a Maca egy étel, és nem kis mennyiségekben szokás alkalmazni. Sok kapszula 500 mg őrölt, szárított gyökeret tartalmaz. Ebben a koncentrációban napi 6 kapszula javasolt.

Ne feledjük azt sem, hogy a Maca nem gyógyszer, így folyamatosan alkalmazható. Rövid ideig szedve nem képes kifejteni minden jótékony hatását. Fogyasszunk napi minimum 6-10 500mg-os kapszulát, tehát napi 3-5 grammot.

Perui maca

A macagumót a perui őslakosok már régóta igen értékes növényként tartják becsben. A benne található számtalan ásványi anyag, vitamin és a magas energiatartalmú szénhidrátok megújítják, felfrissítik, új életerővel töltik fel a szervezetet.

Javítja a szellemi teljesítményt, ezért perui Ginseng-nek is szokás nevezni. A férfiak ezenkívül más pozitív hatását is tapasztalhatják, s ezért különösen nagyra értékelik… A növény gyógyereje: A Maca nemcsak magas szénhidráttartalmáért nagyra értékelt gyógynövény, hanem egyéb összetevőinek köszönhetően sok bajra gyógyírként is szolgál.

A növény a kietlen életkörülmények között olyan alkotókat halmozott fel a sejtjeiben, melyek különös védelmet nyújtanak számára. Ezek a hatóanyagnak számító komponensek más élő szervezeteket is megerősítenek, újabb erővel, élettel töltenek fel. Különösen sok foszfor, vitamin (béta-karotin, tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, C-vitamin és D-vitamin), vas, jód, szénhidrát, fehérje, eszenciális zsírsav található benne. Fő hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok csoportjába tartoznak. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi erőnlétjavító és potenciafokozó szerként használják.

- Általános energetizáló, vitalizál, roborál, aktivál, javítja a testi erőnlétet, fokozza a fizikai teljesítményt.
- Szellemi teljesítményfokozó, megsokszorozza az agyi kapacitást, szellemileg stabilizál és aktivál, javítja a stresszel szembeni tűrőképességet, csökkenti a stressz szervezetre gyakorolt kellemetlen hatásait.
- Immunrendszer erősítő, aktiválja az immunrendszert, gyorsítja a betegségekből való felépülést, megelőzi a betegségek kialakulását, javítja a vérképzést.
- Szexuális teljesítményjavító, fokozza a nemi vágyat, javítja a potenciát és a fogamzó képességet, javítja az ondótermelést és a spermiumok aktivitását, harmonizálja a menstruációs ciklust, csökkenti a változókori tüneteket.
- Meddőség esetén is ajánlott szedése.

Mára ennyit a Macáról, próba-cseresznye!

6 megjegyzés:

Dóra írta...

Én megvettem, de 2-3 nap után feladtam, nagyon nem ízlik. Mibe keverve tűrhető?

Gauranga Das írta...

Bármilyen turmixba, például: banán-narancs-szőlő, alma-banán-spenót, banán-eper-körte stb. stb. Reggeli müzlibe is kiváló, vagy tejeskávéba, kakaóba, joghurtba, kísérletezz!

caricas írta...

akkor nem maca-t eszel, ha nem izlik, mert az egy nagyon jo izu etel!

Unknown írta...

Légyszíves irjátok meg hol vettétek?
Köszönöm
Éva

caricas írta...

En Boliviabol.

Névtelen írta...

A kapszulás kiszerelés általában nem a por mennyiségét, hanem csak a kivonatát tartalmazza, így 500 mg-os tabletta bőven elegendő napi szinten. De lehet duplázni, triplázni is. Én 3-at szedek egy nap, a swansonos 3000-ért 60 darab nem olyan rossz választás. Ha napi 2-vel számoljuk 1 hónapig elég, és bőven többet nyújt mint a porformájú maca, ami hiába x gramm ha csak x hányada maga a kivonat.