2011. június 7., kedd

Az inkák aranya

Legújabb superfood-kedvencem: az amaránt. Szerencsére az inkák nem csak a 2012-ben lejáró naptárat hagyományozták ránk, hanem számos kultúr- és gyógynövény között az amarántot is, amiről egyesek azt jósolják, hogy a 21. század kenyérgabonája is lehet belőle, akár a búzalisztet is háttérbe szorítva. Nos, nézzük először, hogy mit is tud? A számtalan internetes cikk egyikéből idézek egy kis összehasonlító táblázatot a különböző gabonafélék beltartalmi értékéről:


"Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:






Fehérje (%)
Lizinhányad (%)
Szénhidrát (mg)
Kalcium (mg)
Vas (mg)
Magnézium (mg)
Amaránt
16
8,5
63
162
10
280
Búza
10
3,5
71
41
3,3
20
Amaránt/búza
160%
243%
89%
395%
300%
1400%
Kukorica
9
2,5
74
20
1,8
7
Rozs
13
4
73
38
2,6
-
Hajdina
12
5,8
72
33
2,8
-
Rizs
7
2,7
77
32
1,6
13






Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.
Amaránt
75
Tehéntej
72
Szója
68
Árpa
62
Búza
60
Földimogyoró
52
Kukorica
44
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás."



Vagyis egy brutális fehérje- és energiabombával állunk szemben! Az aztékok és maják csodatévő szent növényként tekintettek rá, és csak a kiválasztottak fogyaszthatták az áldozati rítusok során (embervérrel keverve, mondjuk ez utóbbit azért kihagynám a superfood-listámról, már így is túlzottan UV-érzékeny vagyok :-)).


Rendkívül jól hasznosuló és kiegyensúlyozott fehérje-összetétele miatt a vegánok számára is elsőrendű élelmiszer. Emellett lúgosít, magas a rost-tartalma (vagyis nem hizlal), és a vastartalma is magas és jól hasznosul. Kalcium-tartalma messze meghaladja a tejtermékekét.


Az esszenciális élelmiszerek fogyasztása ellen általában az a kifogás, hogy túl drágák, nehéz beszerezni, macerás az elkészítése, tárolása stb. Ez esetleg igaz lehet a csírákra, netalántán az algára is, meg a green juice-hoz is le kell darálni a zöldséget, aztán el kell mosni a gyümölcs-centrifugát. Az amaránt ebből a szempontból is egy rendkívül praktikus növény. Magyarországon már 15 éve meghonosították, tehát aki a kertjében akarja termeszteni, az bátran hozzáfoghat. A somogyvámosi Krisna-völgyben is terem. De beszerezhető bármelyik bioboltban nyers mag, liszt vagy puffasztott formátumban is. 


A puffasztott amarántgolyó a legjobb reggeli snack, műzlibe, tejbe, gyümölcslébe keverve azonnal fogyasztható, sőt, amaránt-szeletek formájában magunkkal is vihetjük. A lisztjéből sokféle tészta, sütemény és kenyérféleséget lehet készíteni. A nyers mag a köleshez hasonlóan némi olajban megforgatva és vízzel feleresztve kuszkusz-szerű köretté főzhető, amit tetszés szerint felszolgáhatunk zöldségételekkel vagy akár bele is keverhetjük a grillezett zöldségeket. Némi guglizás után több száz amaránt-recepttel lehetünk gazdagabbak, és a szervezetünk nem utolsósorban meg fogja köszönni, hogy nem ízfokozókkal és adalékanyagokkal tömjük már megint, hanem valami értelmes dolgot is a rendelkezésére bocsátunk. 


A jóga a táplálkozással kezdődik, és ha elvárjuk a szervezetünktől, hogy minden nap csúcsformában teljesítsen a matracon, a munkahelyen, és az életünk minden területén, akkor minőségi tápanyagokkal is el kell látnunk. A civilizációs betegségek java része az esszenciális tápanyagok folyamatos hiánya miatt alakul ki, nem beszélve az elhízásról, hiszen a kiéhezett szervezet folyamatos éhségjeleket küld, amiket superfoodok helyett teszkós tucatáruval próbálunk kielégíteni, persze sikertelenül, és ennek az egészségünk, a közérzetünk és a külalakunk is a kárát látja. Szóval, amarántra fel! 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Első ránézésre azt hittem, hogy mustármag. :)